Historie

Hoe het ooit begon

Bij Bergfood houden we niet alleen van eten, we houden ook van verhalen. De prachtige verhalen achter de familiebedrijven waar we mee samenwerken laten zich lezen als een rijk geschiedenisboek. Ons mooie bedrijf heeft natuurlijk ook zo'n verhaal! 

Bergfood is bijna veertig jaar geleden ontstaan uit pure liefde voor Italië: het heerlijke eten, de gepassioneerde Italianen en al het moois dat het land te bieden heeft.  
Als Paul van den Berg na de middelbare school bij een handelsonderneming werkt, komt hij in de Telegraaf een heel kleine advertentie tegen: “Assistent beheerder gezocht voor een bungalowpark aan het Lago Maggiore”. Paul wil de wereld ontdekken en solliciteert direct. Tot zijn eigen verrassing wordt hij aangenomen en korte tijd later stapt hij op de Italië Express. Het is mei 1974 en een nieuw avontuur is begonnen!

 

pand Bergfood 3
Historie

En hoe het verder ging

In het bungalowpark vervult hij verschillende functies, van receptionist tot klusjesman. In het voor- en naseizoen komt daar nog een extra schone taak bij: die van badmeester! In die rol ontmoet hij op een mooie dag de Zeeuwse Sirpa, zijn toekomstige echtgenote. Twee jaar later vertrekt hij met haar naar het Gardameer, waar hij een ander bungalowpark gaat beheren. Hij is commercieel verantwoordelijk en omdat het park helemaal nieuw is moet hij op veel terreinen pionieren. Geheel op de bonnefooi gaat hij op zoek naar leveranciers, zodat hij met mooie producten de winkel in het bungalowpark kan vullen. 

Hoe dol ze ook op het land zijn, na verloop van tijd dient de vraag zich aan of Paul en Sirpa de rest van hun leven in Italië willen blijven. Het koppel besluit terug naar Nederland te gaan. In eerste instantie strijken ze neer in Zeeland, waar ze in Haamstede een hotel met appartementen pachten.

Na twee jaar is het echter is tijd voor een andere koers. Paul heeft verstand van de horeca en van Italiaanse producten en ontdekt dat er een bedrijf te koop staat in Aalst-Waalre, bij Eindhoven. Op 1 maart 1981 wordt de handtekening gezet: Bergfood gaat van start!
Het echtpaar vestigt zich in Prinsenbeek bij Breda en start een bedrijfshal in Etten-Leur. Later kiezen zij voor een bedrijf aan huis in Zevenbergen.

Opnieuw gaat Paul pionieren. Hij rijdt de beurzen in Italië af, legt veel contacten en keert terug met een auto vol productmonsters. Het liefst werkt hij samen met gepassioneerde familiebedrijven waar hij een klik mee voelt en een jarenlange trouwe samenwerking volgt.
Aanvankelijk levert Bergfood vooral aan de betere restaurants en delicatessenwinkels. In de jaren ’90 volgen leveringen aan eerst de groothandel en later ook supermarkten. Het volume vergroot aanzienlijk en Bergfood verhuist in 1997 naar Oosterhout, waar het nog altijd gevestigd is. In 2013 neemt Maarten van den Berg Bergfood van zijn vader Paul over.